Welk zonnepaneel is het beste?
Het beste zonnepaneel is subjectief en voor iedereen anders. Er zijn veel tegenstrijdige verhalen en er is een enorme keus uit honderden 'verschillende' zonnepanelen van even zoveel fabrikanten. Ga je op zoek naar testresultaten voor zonnepanelen, dan zul je zien dat elk top10 test lijst van beste zonnepanelen er anders uit ziet, wederom met allemaal verschillende zonnepanelen.
Weten de zonnepanelen experts en zonnepanelen tests het dan ook niet?
Het lijkt inderdaad raar dat alle tests een ander zonnepaneel aanwijzen als de beste of best presterende. Toch is dit best te verklaren, er zit namelijk heel erg weinig verschil tussen de prestaties van de verschillende zonnepanelen. Slechte zonnepanelen zul je in Nederland niet snel meer tegenkomen. Hoe je dan toch het juiste zonnepaneel kiest zullen we uitleggen aan de hand van de werking en verschillende eigenschappen van zonnepaneel (en fabrikant).
Vermogen van een zonnepaneel (Wattpiek, Watt, Wattp)
Een zonnepaneel zet licht om in elektriciteit. Dat doen ze gelukkig allemaal vrij goed. Hoeveel elektriciteit een zonnepaneel kan opwekken hangt samen met het Wattpiek vermogen van het zonnepaneel.
Om zonnepanelen goed te kunnen vergelijken en beoordelen moet je weten wat de term 'Wattpiek (ook wel Wattp of Wp)' inhoudt. Het Wattpiek vermogen is het vermogen dat een zonnepaneel afgeeft onder standaard testcondities (STC, zijnde 1000 Watt licht per m² op het zonnepaneel bij 25º Celcius). Dus als er op een zonnepaneel staat dat het een 320 Wp paneel is, dan komt er 320 Watt vermogen uit onder testcondities. In Nederland wordt deze situatie praktisch nooit gehaald, in de regel ligt het maximum op ongeveer 80% van het Wattpiekvermogen. Dat geldt voor elk paneel en elk Wattpiekvermogen, een paneel met een hoger Wattpiekvermogen wekt dus meer stroom op.
Hoeveel Wattpiek vermogen is dan het best?
Er van uitgaande dat alle zonnepanelen doen wat op de doos staat en zoals ze getest zijn, is het niet raar dat alle tests een verschillende top 10 hebben. De afwijking tussen de verschillende panelen zijn zeer klein, de zonnepanelen doen wat ze beloven.
Een zonnepaneel met een hoger Wattpiekvermogen wekt het meeste op, maar heeft doorgaans ook een hogere prijs. Wat in uw specifieke situatie de beste keuze af, hangt onder meer af van het volgende:
- heeft u voldoende dakruimte: gunstige prijs/wattpiek verhouding
- heeft u beperkte dakruimte: hoger rendement zonnepaneel
- wilt u zo snel mogelijk terugverdienen: gunstige prijs/wattpiek verhouding
- wilt u veel rendement op lange termijn: hoger rendement zonnepaneel
Welk type zonnepaneel (poly/mono/percium) is het best?
Een poly(kristallijn) zonnepaneel heeft blauwe cellen en een aluminium frame. Een mono(kristallijn) zonnepaneel heeft zwarte cellen en een aluminum of zwart frame. Een percium zonnepaneel heeft zwarte cellen op een witte achtergrond.
Qua opbrengst per Wattpiek zit er nagenoeg geen verschil tussen de verschillende type zonnepanelen. Polykristallijne zonnepanelen komen bij nieuwe particuliere installaties niet veel meer voor, daar het Wattpiek vermogen van deze panelen flink achterblijft bij de monokristallijne/percium zonnepanelen.
Esthetisch gezien zijn de volledig zwarte monokristallijne/percium (ook wel full black) zonnepanelen de mooiste op een pannendak. Als het esthetisch aspect niet uitmaakt wordt er vaak gekozen voor de iets voordeligere monokristalijne/percium zonnepanelen met een witte achtergrond.
De fabrikant en garanties
De herkomst van het paneel en de fabrikant zeggen (ook volgens de tests) niets over de opbrengstprestaties van het zonnepaneel. Gekeken naar de verwachte lange levensduur van de zonnepanelen en daarbij horende lange garanties is het wel de vraag in hoeverre er ook daadwerkelijk een beroep kan worden gedaan op de garanties. 100% zekerheid omtrent het nakomen van de garanties krijg je nooit, maar hier zit wel verschil. Doorgaans is de kans hoger dat je in de toekomst kan claimen bij gerenommeerde beurgenoteerde bedrijven (als SunPower & LG), dan bij een willekeurige Chinese fabrikant.
Kleurverschillen
Zonnepanelen worden gemaakt van natuurlijke materialen. Gecoat silicium is in feite de zonnecel. De coating is nodig om reflectie tegen te gaan en zodoende het licht om te kunnen zetten naar energie. Waar fabrikanten hun best doen alle cellen dezelfde kleur te geven is dit niet een feitelijk gegeven. Er kunnen kleurverschillen tussen cellen ontstaan. Silicium wordt in de basis vervaardigd door zand heel erg te verhitten totdat silicium ontstaat. Hoewel dit proces zeer nauwkeurig is, kan het ontstaan van kleurverschillen niet altijd voorkomen worden. Het heeft geen enkele invloed op de werking van het zonnepaneel, maar het is esthetisch niet het allermooist. In veel gevallen zal het kleurverschil ook na verloop van tijd afnemen tot volledig verdwijnen. Het is niet iets dat een fabrikant op installateur voor u op kan lossen.
Conclusie
Gekeken naar de kwaliteit van zonnepanelen kan een echt foute keuze niet worden gemaakt.
We raden aan eerst te kijken naar de hoeveelheid panelen die op het dak passen en het gewenst op te wekken vermogen. Daar komt dan een minimaal benodigd vermogen per paneel uit. Laat het esthetisch aspect het type en de kleur van de zonnepanelen bepalen.
Hou je van zekerheid kies dan een (iets duurder) paneel met goede garanties en een betrouwbare leverancier (bv. SunPower). De investering wordt sowieso terugverdiend, zowel voor de voordeligste als de duurdere zonnepanelen.